10 aug 2018

Inför den nya JavaScript-säsongen

Sommaren är över och den nya säsongen i Premier League JavaScript skall strax börja. Häng med när vi på Edument kollar statusen på några av våra favoritlag!

soccer 02.png


TypeScript United

TypeScript gjorde en väldigt stark förra säsong. Några av de mer framträdande nya spelarna var: non-nullable types, key-of operatorn och förbättrad objekthantering, och det förenklade möjligheterna att importera @types.

Trots att lagtröjorna har nya major versionsnumret 3 så ser den här säsongens rekryteringar betydligt mer blygsam ut. Transferlistan är ganska lång, men saknar nästan helt rubrikskapande namn.

Men vid en närmare titt finns det ändå en hel del intressanta nya medlemmar i truppen: möjligheten att ha flera konfigurationsfiler, förbättrade felmeddelanden, och den nya `unknown`-typen som påtvingar type-checking och därmed kommer bänka den opålitliga `any`. Vi förutspår att dessa tre kommer bli icke-spektakulära men hårt arbetande publikfavoriter à la Harry Maguire.

Och med stabila Visual Studio Code i ryggen, som likt Roman Abramovich tillhandahåller obegränsade stöd och resurser, så lär TypeScript fortsätta att vinna framgångar och fans-hjärtan.


FC React

Vi är fortsatt imponerade av kämpaandan i Reacts lag och ledning. Förra säsongen trodde alla att de skulle ta det lite lugnt och glida vidare från sin starka position, men istället bytte de från 4-4-2 till 3-5-2 via den massiva Fiber-refaktoreringen.

Det gav inga omedelbara synliga förändringar så media tappade snabbt intresset, men React tänkte långsiktigt. Vi förutspår att de kommer kunna börja skörda frukterna av sin nya formation den här säsongen, och att fans kommer älska den asynkrona renderingen som den nya taktiken möjliggör.


Angular Rovers

Som vanligt är Angular lite svåra att få grepp om. De fortsätter byta major-version-tröjor i allt mer ökande takt, men utan att vinna mark gentemot React i publikens ögon.

Inledningsvis verkar det inte finnas någon större anledningar att förvänta sig att detta skall förändras den kommande säsongen. Men! Ett av Angulars farmarlag, the Shadow DOM, har nyss nått version 1. 

Detta är viktigt eftersom Angulars senaste beta-release har support för det nya Shadow-DOM-API:et, som ju redan från början var kärnan i deras enkapsuleringstaktik.

Om Shadow DOM lyckas kvalificera sig från andraligan Championship så kommer det förmodligen bli en boost även för deras systerförening Web Components, och Angular har positionerat sig för att gynnas av bådas framgångar. 

Är detta tillräckligt för att låta Angular vinna mark gentemot React, eller kommer de fortsätta spela Everton gentemot Reacts Liverpool? Snart får vi veta!


Premiären närmar sig!

Säsongen 2017-2018 var väldigt kul, men det finns en god chans att vi får ännu bättre underhållning den kommande säsongen. Vi ser väldigt mycket fram emot att lära känna de nya spelarna, och arbeta in dem i materialet i våra relaterade kurser.

Ses på ståplats!

Relaterade kurser

 • Angular

  Sedan 2009 har Angular 1 varit ett av de mest populära ramverken för webbapplikationer. Det är fortfarande populärt men dess ålder börjar synas. Därför började Google om med Den Nya Angular - de behöll de goda idéerna från föregångaren, men anpassade dem till det moderna JavaScriptlandskapet. Ta denna kurs för att se vad resultatet blev!

  Kursområde: Webbutveckling
  Omfattning: 2 dagar
  Kostnad: 21 500 SEK
 • ReactJS

  Med sin enda abstraktion och minimala API borde React inte vara en så kraftfull plattform som det är. I denna kurs får du lära dig både hur och varför React fungerar!

  Kursområde: Webbutveckling
  Omfattning: 2 dagar
  Kostnad: 21 500 SEK
 • TypeScript

  TypeScript tar avstamp från JavaScript och gör det till ett säkert språk. Du får gradvis typcheckning, kodkomplettering, och statisk kontroll av hur din kod hänger ihop. JavaScript har aldrig haft det hårda skyddande skal som vi är vana vid i nutida språk. TypeScript agerar som ett programmerings-exoskelett, och ger dig säkerhet, uttrycksfullhet och precision ovanpå JavaScript. 

  Kursområde: Webbutveckling
  Omfattning: 2 dagar
  Kostnad: 21 500 SEK
 • JavaScript Foundation

  Inget språk har gjort en så lång resa som JavaScript: från en klen script-kompis till en näringslivets hörnsten på bara 20 år eller så. Idag kan det med fog kallas världens populäraste språk. Det ligger till grund för hela ekonomier. JavaScript är viktigt, och kommer att förbli viktigt under den överskådliga framtiden. Det är svårt att överbetona hur viktigt det är, eller att överinvestera i att lära sig det. 

  Kursområde: Webbutveckling
  Omfattning: 2 dagar
  Kostnad: 21 500 SEK